Administrație Cultură Timp Liber

Vernisajul expozitiei Regina Maria şi membrii Casei Regale a României – Colecţia Radu Marţi

Durata: 12.05 – 27.06.2021
Curator: Valentin Trifescu
Colaboratori: Alexandra Gălăbuţ, Ioan Brai, Cristina Mihu
Vernisaj: Miercuri, 12 mai, orele 12:00, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, accesul fiind limitat în funcție de spațiul necesar distanțării participanților.

Vor lua cuvântul: 
Prof.univ.dr.ing. General Ghiţă Bârsan – Comandant Academia Forţelor Terestre Nicolae Balcescu, Sibiu
Prof.univ.dr. General Cristian Troncotă – istoric, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu
Prof.univ.dr. Corvin Lupu – istoric, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu
Mihai Plămădeală – critic de artă
Ana Amelia Dincă – critic de artă

Text oferit de curator:
Om de afaceri de succes, Radu Marți este un pasionat colecționar și un „artist de duminică” cu o putere de muncă atât de mare, încât poate rivaliza cu orice artist cu normă întreagă. Cele peste o sută de desene în creion, în care sunt reprezentați membrii Casei Regale a României, stau mărturie în acest sens, ele fiind realizate într-un scurt interval de timp: 2019-2020. Dar aceste desene reprezintă doar un eșantion tematic din prolifica activitate de creație a lui Radu Marți. 
Nucleul spiritual al expoziției este reprezentat de Regina Maria a României. 
Pornind de la concluziile lui José Ortega y Gasset, potrivit cărora: „Într-un cămin predomină totdeauna climatul pe care-l aduce și-l reprezintă femeia”, putem afirma faptul că regina Maria – prin magnetismul  personalității sale, dar și prin felul ei special de a fi – a creat o atmosferă aparte nu doar în interiorul Casei Regale, ci şi în întreaga Românie interbelică. Mai mult decât atât, ea reprezintă, inclusiv astăzi, o prezenţă vie în jurul căreia se polarizează valori, idei, inițiative etc.
În expoziția de față, Radu Marți, prin dubla sa ipostază – cea de artist și cea de colecționar – a reușit să ne aducă în atenție ceea ce a înțeles Ernst Kantorowicz prin cele „două corpuri ale regelui”. Mai precis, pe de-o parte, ne este înfățișat corpul uman/muritor al monarhului, materializat printr-o serie de portrete și fotografii personale în care este surprinsă dimensiunea neinstituțională a membrilor Casei Regale sau, dacă vreți, este descoperit regele „dincolo de sala tronului”, cum ar fi spus Dan Horia Mazilu. La acest „corp uman” al regelui, se adaugă cărțile de autor cu autograf ori lucrările artistice realizate de Regina Elisabeta ori de Regina Maria. Pe de altă parte, în ceea ce privește „corpul instituțional” ori „corpul nemuritor” al regelui, în colecția lui Radu Marți sunt prezente mai multe medalii, decorații ori busturi care au fost realizate în timpul monarhiei sau care reprezintă efigiile membrilor Casei Regale a României.

Lasă un răspuns