Internațional

Facebook anunta o noua incercare de a combate stirile false. Utilizatorii vor fi atentionati sa citeasca articolele inainte sa le distribuie

Pentru ca stirile false se ascund sub titluri senzationale si se raspandesc si din lipsa de atentie a oamenilor, Facebook a decis sa le spuna propriilor utilizatorii sa citeasca stirile inainte sa le trimita mai departe, tocmai pentru a nu contribui la raspandirea informatiilor false.

Facebook a inceput sa testeze o noua interfata, prin care este afisat, pe jumatatea inferioara a ecranului, un mesaj nou atunci cand oamenii folosesc functia Share fara a fi citit inainte articolul.

Meniul, care apare imediat dupa apasarea butonului Share, ii da utilizatorului (care nu a citit inainte articolul) doua optiuni: sa citeasca articolul sau sa continue cu partajarea acestuia.

Facebook nu obliga utilizatorul sa citeasca articolul inainte de a-l partaja, insa ii transmite, subtil, ca da share la un material fara sa stie exact ce contine.

Noua functie este, evident, o incercare de limitare a transmiterii stirilor false, la caror raspandire contribuie utilizatorii retelelor sociale, cand dau share fara citeasca mai mult decat titlul.

Pe de alta parte, Facebook, al carui trafic beneficiaza de pe urma raspandirii inclusiv a stirilor false, nu pare dispus sa faca nimic in legatura cu propriul algoritm, care avantajeaza postarile controversate, inclusiv cele care incurajeaza la ura si discriminare.

Chiar si in ceea ce priveste utilizatorii care dau share fara citeasca materialele, Facebook s-a miscat foarte greu. Acest test, care nu se stie cand va fi implementat la nivelul intregii platforme, vine la 8 luni distanta dupa ce Twitter a lansat o functie similara.

Lasă un răspuns